Piyasaların merakla beklediği ABD eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri açıklandı. ABD’de TÜFE eylül ayında yüzde 0,4 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Yıllık enflasyon yüzde 8,1 olarak açıklandı. 

ABD’de ağustosta yüzde 0,1 artan TÜFE’nin eylülde yüzde 0,2 yükselmesi, endeksteki yıllık artışın ise yüzde 8,3’ten yüzde 8,1’e gerilemesi bekleniyordu.

ABD’de dün açıklanan verilere göre, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), eylülde aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 8,5 artarak beklentileri aşmıştı.

Piyasa teknik analisti Tunç Şatıroğlu, “ABD’de enflasyon beklentilerden yüksek geldi. Değerli metaller, borsalar ve kriptolar için kötüdür” uyarısı yaptı.

TÜFE verileri Fed’in faiz politikasının seyri için yakından takip ediliyor. ABD’de faiz artışlarına rağmen enflasyonun hala yüksek seyretmesi, yüksek oranlı faiz artışlarının süreceği anlamına geliyor. 

Fed Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 20-21 Eylül’de düzenlenen toplantısına ilişkin tutanaklar da enflasyonun düşürülmesi için faiz artırımlarının bir süre daha devam edeceğini ortaya koydu.

Analistler, piyasaların artık Fed’in politikasından dönmeyeceği konusunda ikna olduğunu, bundan sonraki süreçte faiz artırımlarında 75 baz puandan 25-50 baz puana geçişin ne zaman gerçekleşeceğine odaklanıldığını söyledi. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz