Uluslararası kredi derecelendirme kurumu Standart & Poor’s (S&P), Türkiye’nin kredi notunu “B+”dan “B”ye indirdi. Kredi notunun görünümü “negatif”ten “durağan”a revize edildi. Durağan görünümün, Türkiye’nin kredibilitesine yönelik dengeli riskleri yansıttığı ifade edildi.

Not indirimine gerekçe olarak gevşek para ve maliye politikası, düşük net döviz rezerv seviyesi ve TL’nin kırılganlığı gösterildi.

Kuruluştan yapılan açıklamada 2023 seçimleri yaklaşırken genel kamu açığının genişlediğine ve Türk Lirası’nın kırılganlığının arttığına dikkat çekildi. Gevşek para ve maliye politikası düzenlemeleri, düşük net döviz rezerv seviyelerinin, finansal istikrar ve kamu maliyesi üzerindeki etkileriyle birlikte, Türk Lirası’nın yenilenen oynaklığına ilişkin kırılganlığı beraberinde getirdiği belirtildi.

S&P, Türkiye’nin dış borç pozisyonunun önemli bir kredi zayıflığı olmaya devam ettiğine dikkat çekti. Gelecek 12 ayda vadesi dolacak finansal ve kurumsal sektör dış borcunun Ağustos 2022 itibarıyla 182 milyar dolar olduğu, bunun da GSYH’nin yüzde 25’ine denk geldiği kaydedildi. TCMB’nin brüt döviz rezervlerinin de yaklaşık 111 milyar dolar olduğu hatırlatıldı.

Kuruluş, döviz kuru baskısı ve kötüleşen enflasyon görünümü ile bağlantılı olarak bankacılık sisteminin finansal gücü ve kamu maliyesinin daha da zayıflaması durumunda notların yeniden düşürülebileceği uyarısında bulundu.

S&P, enflasyonun bu yıl yüzde 74 olacağını tahmin etti. Yüksek enerji fiyatlarının cari açığı 40 milyar dolara, yani GSYH’nin yaklaşık yüzde 5.5’ine taşıyacağını öngördü.

Gelecek yıl enflasyonun yüzde 40.1’e, bir sonraki yıl ise yüzde 18’e ineceği tahmin edildi.

Büyüme tahminleri bu yıl için yüzde 5.2, gelecek yıl için yüzde 2.8, sonraki iki yıl için ise yüzde 3.4 olarak açıklandı.

S&P, bu yılın ilk rapor tarihinde bir değerlendirme yayımlamamıştı.

SON DAKİKA HABERLERİ için ayrıca HABERTURK.COM uygulamasını,

App Store

Google Play

Twitter hesabımızı takip edebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz