Kilo vermek isteyenler, yağ yakımını hızlandırmak için L Carnitine kullanmayı tercih ediyor. Peki, gerçekten işe yarıyor mu? L Carnitine kullanarak kilo verenler var mı? New York Üniversitesi’nde fitness eğitimleri alan Arzu Karabulut, konuya uzman görüşü sunuyor.

L Carnitine, bir tür amino asittir. Karaciğer ve böbreklerde üretilir. Kalp, beyin ve erkeklerde spermde saklanır. Bazı çevrelerde, vücuttaki fazla yağı hızlıca yakıp enerjiye dönüştürdüğüne dair görüşler vardır. Özellikle, spor salonlarında L Carnitine, mucizevi takviye olarak anlatılır. Fitness yapmaya yeni başlayan kişiler bile L Carnitine kullanıp çok çabuk kilo vermeyi bekler. Aslına bakarsanız, durum tam olarak bu şekilde işlemez…

Denekler üzerinde L carnitine kullanımıyla birlikte diyet ve spor programı uygulaması yapılıyor. 4 haftalık sürenin sonunda L carnitine kullanan ve kullanmayanlar arasında çarpıcı bir fark bulunmuyor. Evet, iki grup da kilo veriyor ama L carnitine kullananlardan beklendiği gibi mucize bir sonuca rastlanmıyor.

Gerçek şu ki, L carnitine spor sırasında daha dayanıklı ve güçlü olmanızı sağlayıp daha uzun süre antreman yapmanıza yardımcı olabilir. Bu sonucunda daha çok kalori yakabilir ve L carnitine’nin dolaylı etkisiyle kilo verebilirsiniz. Ancak, spor ve diyet yapmadan tek başına L carnitine kullanımı, yağ yakımını sağlamaz. Hatta, yapılan pek çok deneyde, fitness eşliğinde L carnitine kullanımının bile hayal edildiği oranda yağları yakıp enerjiye dönüştürmediğini gösteriyor.

L carnitine’nin vücutta etkin kullanımı için beraberinde C vitamini tavsiye ediliyor. Esasında, L carnitine doğal formuyla besinlerde yer alıyor. New York Üniversitesi’nde fitness eğitimleri almış biri olarak söylemek isterim: Spor öncesinde yapay L carnitine almak yerine bir fincan filtre kahve ve içeriğinde C vitamini olan portakal, mandalina gibi bir meyve tüketmek çok daha yararlı olacaktır. Üstelik, L carnitine’nin olası yan etkilerinden kendinizi koruyacaksınız.

Evet, L carnitine hakkında pekçok kaynakta “yağ yakıcı” ibaresi yer alıyor. Ancak, bu bilimsel çalışmalarla desteklenmiş bir bilgi değil, sadece vaadediliyor. Düzenli antrenman ve doğal besinlerden oluşan dengeli bir diyet programı yapan herkes, kilo verebilir ve yağ yakabilir.

L-karnitin’in en iyi doğal kaynakları şunlardır:

  • Sığır eti: 85 gram başına 81 mg.
  • Balık: 85 gram başına 5 mg.
  • Tavuk: 85 gram başına 3 mg.
  • Süt: 8 mg (227 mi)

Kuzu etinde doğal formda L carnitine var. Bir takviyeye bütçe ayırmak yerine, aynı parayla kuzu eti alıp spor sonrası ızgarada pişirip yiyebilirsiniz. Bu sayede, kaslarınızın ihtiyacı olan proteini de sunmuş olursunuz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz