Yaşam koçluğu üzerine Gaye Vildan Öztuna ile bilgilendirici söyleşi gerçekleştirdik. Yaşam koçu olmak için neler yapmalı, hangi eğitimleri almalı ve daha fazlasını FA Coach Academy Genel Müdürü Gaye Vildan Öztuna anlatıyor. Eğer, hayalinizde yaşam koçluğu eğitimi varsa, özel haberimiz tam size göre!

“Yüksek Topuklar” kadın portalı olarak, yaşam koçluğu hakkında merak edilenleri sorduk. Gaye Hanım ile söyleşimizin ikinci bölümü yarın, sizlerle olacak. Gelin, şimdi ilk bölümde işin detaylarını öğrenelim. 

Koç kime denir? İyi bir Koç ne yapmalı?

“Destek verdiği kişinin içinde bulunduğu koşulları gerçekçi olarak değerlendirmesine ve potansiyelini maksimize etmesine yardımcı olan kişilere koç denir.”

İyi bir koçta bulunması gereken özellikler ise şöyledir: ”Destek verdiği kişiye hiçbir zaman kendi doğrularını empoze etmemeli, hizmet verdiği kişinin içinde bulunduğu koşulları doğru ve yansız bir açıdan değerlendirebilmeli, sorunlarının çözümünü kendi iradesiyle bulabilmesi için yardımcı olmalı.”

Kimler Koçluk mesleğini seçer?

Orta ve üst düzey profesyonellerin, öğrencilerin, kariyer değişikliği yapmak isteyenlerin sıklıkla başvurdukları hizmetlerden birisidir Koçluk…

Koçluk, insanların yaşamlarındaki güçlükleri ve bunları aşmaları için neler yapmaları gerektiğini dikte etmeden, doğru ve güçlü sorular yönelterek kendi yollarını kendilerinin bulmalarını sağlayan, zor ve ustalık gerektiren bir meslektir.

Koçluk sektörü her yıl %20 büyüme göstermekte ve artık iş başvurularında özgeçmişlerde mutlaka bulunması gereken bir meslek olarak varlığını göstermektedir.

Bir Koç süreçte neler yapar?

İnsanlara koçluk yapıyorsanız; onlar için fırsatlar yaratıyor, birlikte verimli çalışabilmeleri, açıkça iletişim kurabilmeleri, doğru kararlar vermeleri için ortam sağlıyorsunuzdur. Ayrıca bu yaklaşımınızla rol model olarak doğru iletişim, dinleme ve sorgulama yeteneklerinizle onlara örnek olarak, en iyi ihtimalle, onların da bu özelliklere sahip olmasına yardımcı oluyorsunuzdur.

Koçluk alan müşterilerin potansiyellerini ortaya çıkararak aktive etmek ve onların ilerlemelerini engelleyen tıkaçları açmayı da sürece dahil edebiliriz.

Koç kimlerle çalışır?

Sayısız örnek verilebilir. Fakat ilk aklıma gelenleri paylaşayım..

  • Bir üst pozisyona terfi eden ve atalet nedeniyle adım atamayan Yöneticinin performansını tekrar aktive etmek,
  • Lise ya da üniversite sınavına hazırlanan öğrencinin kendisini sınırlayan inançlarını ( ne kadar uğraşsam da başarılı olamam!) aşarak, net hedefler oluşturmasını sağlayarak başarı grafiğini yükseltmek ya da
  • Kişinin eşi / çocukları / iş arkadaşları / kendisi ile ilişkisinin memnuniyet seviyesini yükseltmek Koçluğun çalıştığı alanlardan bazılarıdır.

Koçluğun diğer hizmet mesleklerinden farkı nedir?

Profesyonel koçluk hedef belirlemek, sonuç yaratmak ve kişisel değişim yönetimi ile bireyin hayatına odaklanan farklı bir hizmettir. Koçun ne olduğunu anlamak için, koçlukla kişisel ya da organizasyonel destek sağlayan diğer meslekleri birbirlerinden ayırt etmek faydalı olacaktır.

Tıkla oku: Koçluk eğitimi nereden alınır?

Yüksek Topuklar Öneriyor:

MARMARA ÜNİVERSİTESİ Onaylı Yaşam Koçluğu sertifika eğitimini FA Coach Academy’de alabilirsiniz.

Detaylı bilgi için

Web sitesi: https://fakocakademi.com/

Instagram: https://www.instagram.com/fakocakademi/

Telefon: 0216 346 09 30

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz