Hastalıklardan korunmanın en etkili yollarından biri beslenmedir. Tükettiğiniz besinlerle bağışıklığınızı güçlendirerek virüs ve bakterilere meydan okuyabilirsiniz. En yakın arkadaşınız “Yüksek Topuklar” olarak sizler için, bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerilisteledik.

Bağışıklık sistemi nasıl güçlenir?

Bağışıklık sistemi ne kadar güçlü olursa hastalıklarla o kadar iyi mücadele edersiniz. Özellikle kış aylarında daha sık yaşanan grip, boğaz ağrısı gibi problemlerle başa çıkmak için vitamin ve mineral bakımından zengin besinler tüketmek çok önemlidir. Bağışıklığınız için dikkat etmeniz gereken diğer konular ise bol su içmek, yeterli uyku uyumak ve dengeli beslenmektir. Aynı zamanda mutfaklarınızda bağışıklığı güçlendiren besinlere yer açarsanız hastalıklara karşı daha dayanıklı hale gelebilirsiniz.

Bağışıklığı güçlendiren besinler

Portakal

Portakal, C vitamini içerdiği için grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklardan sizi korur. Her gün meyve tüketerek vitamin almak sağlık için gereklidir. Ancak meyve tüketirken porsiyon kontrolü yapmayı ihmal etmeyin, 2 porsiyondan fazla tüketilen meyve fazla kalori almanıza neden olacaktır.

Sarımsak

Sarımsak, içerdiği bileşikler sayesinde toksinlere karşı etkilidir ve yapılan araştırmalar kanser riskini azalttığını göstermiştir. Doğal antibiyotik özelliği olan sarımsak aynı zaman antibakteriyeldir. Grip, nezle gibi rahatsızlıklara karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Sarımsağı çiğ tüketmek faydasının daha fazla olmasını sağlar.

Kuru baklagiller

Kuru baklagiller, vitamin ve mineral bakımından zengin besinlerdir. Ayrıca vücudunuzun ihtiyacı olan proteini karşılarlar. Haftada 2-3 kez kuru baklagillerden tüketerek bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz.

Nar

Nar, güçlü bir antioksidan olması nedeniyle bağışıklığı güçlendirir. Ancak narı tüketirken de porsiyon kontrolü yapmanızda fayda var. Yarım narın bir porsiyon meyveye eşit olduğunu unutmayın. Salatalara ekleyerek tüketebilir veya yoğurtla birlikte sağlıklı bir ara öğün yapabilirsiniz.

Yeşil çay

Metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olan yeşil çay aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. Bu sayede bağışıklığı güçlendirir ve sizi hastalıklara karşı korur. Günde 2-3 fincan yeşil çay tüketebilirsiniz.

Zencefil

Zencefil, sağlık için birçok faydası olan mucizevi bir besindir. Mide bulantısını geçirir, kolesterolü düşürür, karaciğere iyi gelir. Aynı zamanda bağışıklığınızı güçlendirerek sizi hastalıklara karşı korur. Zencefili salatalarınıza ekleyerek ve çayını demleyerek tüketebilirsiniz.

Karalahana

Karalahana, A, C, K vitaminleri, kalsiyum ve magnezyum bakımından zengin bir besindir. Ayrıca güçlü bir antioksidandır ve kansere karşı koruyucudur. Haftada 1-2 kez karalahanayla yemek veya çorba yapabilirsiniz. Böylece bağışıklığınızın güçlenmesine katkı sağlamış olursunuz.

Yumurta

Kaliteli bir protein kaynağı olan yumurta bağışıklığı güçlendirmek için tüketilmesi gereken besinlerdendir. Çünkü yumurtayla alınan protein bağışıklık için önemlidir. Yumurta aynı zamanda A ve B vitaminleri, demir, çinko, folik asit içerir. Yumurtaya karşı bir hassasiyetiniz yoksa her gün 1 tane tüketebilirsiniz.

Balık

Balık, mutlaka tüketilmesi gereken besinlerdendir. Çünkü vücudun ihtiyacı olan Omega 3 yağı içerir. Omega 3, hastalığa neden olan faktörleri vücuttan uzaklaştırarak, sağlığınızı korur. Haftada 2-3 kez, ızgara, buğulama veya fırında olacak şekilde balık tüketmeyi ihmal etmeyin.

Kefir

Kefir, protein, kalsiyum, magnezyum, fosfor bakımından zengin probiyotik bir besindir. İçerdiği probiyotikler sayesinde bağırsak florasını düzenler ve hastalık riskini azaltır. Günde bir bardak ara öğün olarak tüketilen kefir, bağışıklık sisteminizi güçlendirerek hastalıklara karşı sizi koruyacaktır.

Keten tohumu

Keten tohumu, posa bakımından zengindir. Bu sayede bağırsak hareketlerinizi düzenler ve kabızlığa iyi gelir. Ayrıca, Omega 3, Omega 6, magnezyum, fosfor, B vitaminleri içerir. Yemeklerinize ilave ederek veya yoğurda karıştırarak tüketmek bağışıklık sisteminizin güçlenmesini sağlayacaktır.

Zerdeçal

Zerdeçal, sağlık için çok faydalı bir baharattır. Kalp-damar hastalıkları riskini azaltır, kolesterolü düşürür ve enfeksiyon, iltihap gibi rahatsızlıkların önüne geçer. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için zerdeçalı çorbalarınıza ve yemeklerinize ilave edebilirsiniz.

Sizler için bağışıklık sistemini güçlendiren besinleri isteledik. Özellikle kış aylarında bu besinlere sofralarınızda sık sık yer açın. Böylece sağlığınıza olumlu katkıda bulunarak hastalıklara karşı daha iyi mücadele edebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz