Özellikle kış aylarında daha sık yaşanan grip, nezle, soğuk algınlığı, sinüzit gibi rahatsızlıklar burun tıkanıklığına neden olur. Burun tıkanıklığı nefes almayı engellediği için gün içindeki hareketlerinizi kısıtlayabilir. Burun spreylerine sarılmadan önce burun tıkanıklığını doğal yollarla gidermek en doğrusudur. “Yüksek Topuklar” ekibi olarak sizler için, burun tıkanıklığını açmanın doğal yollarını derledik.

Burun tıkanıklığı neden olur?

Burun tıkanıklığına sebep olan birçok rahatsızlık vardır. Genellikle soğuk ve kirli havalar, alerjik durumlar burun tıkanıklığına yol açar. Grip, sinüzit, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda da sık sık burun tıkanıklığı yaşanır. Burun tıkalıyken nefes almakta güçlük çeker, ağızdan nefes almaya devam ederiz. Bu da bir süre sonra ağız kuruluğuna sebep olur.

Burun tıkanıklığı nasıl  geçer?

Burun tıkanıklığından kurtulmak adına burun spreylerine yönelebilirsiniz. Ancak burun spreyleri bağımlılık yaptığı için onları kullanmak yerine doğal yollarla burun tıkanıklığınızdan kurtulmayı deneyin.

Burnunuza tuzlu su damlatın!

Ilık bir bardak suda yarım çay kaşığı tuzu eritin. Karışımı burnunuza damlatarak uygulayabilirsiniz. Damlattıktan sonra sırt üstü uzanarak 5-10 dakika bekleyin. Burnunuzu kuvvetli bir şekilde çekmemeye dikkat edin. Aksi takdirde tuzlu su genzinizi yakabilir.

Bulunduğunuz ortamı nemlendirin!

Nemli ortam burun tıkanıklığınızı açarak sizi rahatlatır. Odanızı nemlendirecek yöntemler uygulayın. Mesela, kaloriferinizin üzerine su koyabilir veya odanızda sürekli kaynar su bulundurabilirsiniz.

Zencefil çayı her derde deva!

Her gün düzenli olarak tüketilen zencefil çayı özellikle sinüzitten kaynaklanan burun tıkanıklığına çok iyi gelir. Zencefil çayınızın içine biraz limon ve bal ilave edebilirsiniz. Ayrıca yemeklerinizde de zencefil kullanmak sağlığınız için son derece faydalıdır.

Nane çayıyla ferahlayın!

Nanenin içerisinde bulunan mentol ferahlamanıza yardımcı olur. Demleyeceğiniz nane çayı mukusun inceltir ve geniz yolunu açar. Günde iki fincan nane çayı içerek burun tıkanıklığınızdan kurtulabilirsiniz.

Okaliptüs yağıyla nefes alın!

Okaliptüs yağını yastığınıza veya mendilinize damlatmak burnunuzu rahatlatacak yöntemlerden biridir. Bu yöntemle gün içinde ve uyku sırasında rahat nefes alabilirsiniz.

Ilık havlu yöntemini deneyin!

Ilık bir su ve havlu burnunuzu rahatlatmak için yeterli olabilir. Bir havluyu hazırladığınız ılık suya batırın ve suyunu sıkın. Daha sonra alın ve burun bölgenize bu havluyu yerleştirin. Bu yöntemi ihtiyaç duydukça uygulayabilirsiniz.

Ilık bir duş alın!

Ilık bir duş burun tıkanıklığınızı azaltarak nefes almanızı sağlar. Duş esnasında oluşan buhar nemli bir ortam yaratır ve mukusun incelmesine yardımcı olur. Buharın artırmak için kaynar suyla duş almaktan kaçınmalısınız.

Bol bol su içmeyi unutmayın!

Bol su tüketmek sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazıdır. Aynı zamanda su içmek burun tıkanıklığını gidermede etkili bir yoldur. Burun tıkanıklığınızın sebebi her ne olursa olsun bol su içerek bu durumu ortadan kaldırabilirsiniz.

Burun tıkanıklığını açmanın doğal yollarını denemenize rağmen günlerdir tıkalı burunla yaşıyorsanız veya burnunuzdan kanlı akıntı geliyorsa mutlaka bir doktora görünmelisiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz