Sağlıklı ve bembeyaz dişler her insanın arzusudur. Kimse çürük, sarı dişleri sahip olmak istemez. Bunun için dişlere iyi bakmak gerekir. Düzenli fırçalamanın yanı sıra tükettiğiniz besinler de diş sağlığını etkiler. “Yüksek Topuklar” ekibi olarak sizler için, dişlere iyi gelen besinler listeledik.

 

Diş sağlığı nasıl korunur?

Diş sağlığı, mideyi, gırtlağı ve bağırsakları etkileyen önemli bir konudur. Eğer dişleriniz mikroplarla doluysa, yediğiniz içtiğiniz besinlerle birlikte o mikroplar vücudunuza girer. Ayrıca, dişlerinize iyi bakmadığınız için diş kaybı yaşadıysanız, bu durum sindirim sorunlarına hatta kilo artışına bile sebep olabilir. Bu tip problemler yaşamamak için dişlerinize iyi bakmalı, dişlere iyi gelen besinler tüketmelisiniz. Peki, diş sağlığı için tüketmeniz gereken besinler nelerdir?

Kivi

C vitamini eksikliğinde diş etleri hassaslaşır. Bakterilere ve mikroplara karşı daha zayıf hale gelir. Diş ve diş eti rahatsızlıklarına yakalanabilirsiniz. Bu rahatsızlıklarla karşılaşmamak adına yeterli miktarda C vitamini almalısınız. Kivi de C vitamini bakımından zengin bir besin olduğu için bol miktarda tüketerek, diş sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Kereviz

Kereviz, lifli yapısı nedeniyle çok fazla çiğnenmesi gereken bir besindir. Böylece, ağızdaki tükürük salgısı artar ve çürüklere neden olan bakteriler etkisiz hale gelir. Aynı zamanda, fazla çiğnendiği için diş etlerine masaj yapar. Dişlerin aralarını temizler.

Peynir

Peynir, dişleri çürüklere karşı korur ve çürük oluşumunu engeller. Özellikle şekerli bir yiyecek yediyseniz, sonrasında bir parça peynir yemeye özen gösterin. Böylece, şekerin dişleri çürütme riskini azaltabilirsiniz. Son olarak peynir, dişlerin pH dengesini korumaya yardımcı olur.

Yeşil çay

Vitamin ve mineral bakımından zengin olan yeşil çay güçlü bir antioksidandır. İçinde bulunan katesin maddesi sayesinde, ağızdaki bakteriler yok olur. Yeşil çay aynı zamanda ağızda oluşabilecek kanser riskini azaltır. Ağız kokusuna neden olan bakterilerden de kurtulmanızı sağlar.

Yoğurt

Yoğurt, kalsiyum deposu bir besindir ve dişlerin dostudur. Her gün bir kase yoğurt yiyerek dişlerde oluşabilecek iltihapların, diş kayıplarının önüne geçebilirsiniz. Yoğurt sayesinde, dişler daha dayanıklı ve sağlıklı olur.

Maydanoz

Diş sağlığının bozulmasıyla birlikte ağız kokusu meydana gelir. Bu durum, girdiğiniz ortamlarda can sıkıcı olabilir. Ağız içinde oluşan çürüklerden ve bakterilerden kaynaklanan ağız kokusundan kurtulmak için maydanoz tüketin. Maydanoz, dişlerinizin arasını temizler, bakterilerden kurtulmanızı sağlar ve ağız kokusunu giderir.

Tarçın

Antioksidan bir baharat olan tarçın, diş sağlığı için son derece faydalı. Özellikle dişlerin çürümesine neden olan bakterileri yok eder ve bakteri oluşumunun önüne geçer. Ağız kokusunu giderir. Yeşil çayınıza veya suyunuza ilave ederek tüketebilirsiniz.

Çilek

Çilek, vitamin ve mineral bakımından zengin bir meyvedir. Aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. Bu özellikleri sayesinde ağız sağlığına fayda sağlar. Ağız içini temizler. Çürüklerden ve ağız kokusundan kurtulmanızı sağlar. Diş taşı oluşumunun önüne geçer. Ancak, çilek tüketirken, içerdiği şeker nedeniyle, aşırıya kaçmamakta fayda vardır. Günde 5 tane çilek yemek dişleriniz için daha sağlıklı olacaktır.

Balık

Balığın içerdiği fosfor, kemikler, dişler, tırnaklar ve saçlar ve cilt için çok faydalıdır. Her hafta düzenli olarak balık tüketmek, diş kayıplarının önüne geçer. Sağlıklı dişler ve sağlıklı bir vücut için haftada 1-2 kere balık tüketmelisiniz.

Kuruyemiş

Kuruyemişler, faydalı yağ asitleri, vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Düzenli olarak tüketmek tükürük salgısını artırır. Diş minesinin güçlenmesine yardımcı olur. Diş çürümelerinin önüne geçer.

Elma

Elma, özellikle kabuğuyla yendiğinde, diş etlerini güçlendirir. Aynı zamanda, içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde dişlerin temizlenmesine yardımcı olur.

Diş sağlığı için ne yapılmalı?

  • Sağlıklı dişler için, dişlerinizi günde en az iki kez fırçalamalısınız.
  • Diş fırçası seçerken yumuşak olmasına dikkat edin. Diş macununun da doğal içerikli olmasına özen gösterin.
  • Dişlere zarar veren aşırı yağlı, şekerli, asitli besinlerden uzak durun. Sağlıklı beslenin.

Diş ve diş etlerinizle ilgili ciddi problemler yaşıyorsanız geç olmadan bir diş doktoruna görünmenizi tavsiye ederiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz