Her kadın, kendini hazır hissettiği zaman anne olmak ve bu özel duyguyu yaşamak ister. Sağlıklı ve rahat bir hamilelik için, yalnızca hamileyken değil, hamile kalmadan önce de bazı konularda önlem almak, dikkatli olmak gerekir. ‘Yüksek Topuklar’ ekibi olarak sizler için, hamile kalmadan önce yapılması gerekenleri yazdık. Hemen bilgi sahibi olmak için özel haberimizi okumaya başlayın.

Hamile kalmadan önce sigarayı bırakın!

Sigara kullanan biriyseniz ve hamile kalmayı planlıyorsanız, yapmanız gereken ilk şey sigarayı bırakmak olmalıdır. Yapılan araştırmalar sigaranın kadın doğurganlığını ve erkekte sperm sayısını azalttığını ortaya koymuştur. Hamilelik döneminde sigara içmek ise erken doğum, bebekte düşük doğum ağırlığı, plasenta problemleri, düşük yapma, ölü doğum, yarık dudak/ damak gibi birçok sağlık problemine yol açabilir.

Hamile kalmadan önce alkol tüketmeyin!

Hamile kalmadan önce ve hamilelikte alkol almamalısınız. Alkol tüketimi, hamilelikte düşük ve ölü doğum riskini artırır. Ayrıca, bu dönemde aşırı alkol tüketimi, bebekte yüz deformitelerine ve zeka geriliğine neden olmaktadır.

Hamile kalmadan önce ideal kilonuza ulaşın!

Rahat ve sağlıklı bir hamilelik için hamile kalmadan önce ideal kilonuza ulaşın. Çok zayıf ya da çok kilolu olarak hamile kalmak, hamilelikte yüksek tansiyon, diyabet, çarpıntı, yorgunluk gibi problemlere neden olabilir. Hamilelik öncesi düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenmeyle ideal kilonuza ulaşabilirsiniz.

Hamilelik öncesi beslenmenize dikkat edin!

Hamile kalmadan önce, sağlıklı ve dengeli beslenmeye başlamalısınız. Uzun süre aç kalmadan, 3 ana öğün ve sağlıklı ara öğünler ile beslenmenizi düzene sokun. Vitamin ve mineral açısından zengin besinler sofranızdan eksik etmeyin. Aşırı yağlı, şekerli ve yüksek kalorili gıdalar yerine, proteinleri ve sağlıklı karbonhidratları tercih edin. Çay ve kahve tüketimini azaltın, ayran, süt gibi içeceklere yönelin.

Hamilelik öncesi düzenli egzersiz yapın!

Hamilelik öncesinde yapacağınız düzenli egzersiz hamilelik dönemini daha rahat geçirmenize yardımcı olur. Özellikle yoga, pilates gibi egzersizler vücudu rahatlatarak normal doğum isteyen anne adaylarının işini kolaylaştırır. Sırt ve bel ağrılarını ve en önemlisi stresi azaltır.

Hamile kalmadan önce ağız ve diş kontrolü yaptırın!

Rahat bir hamilelik için, hamile kalmadan önce diş ve diş etlerinizi kontrol ettirin. Eğer bir sorun varsa, bunu hamile kalmadan önce gidermeye çalışın. Hamilelikte diş eti hastalıkları riski artar, hatta diş eti hastalıkları erken doğuma bile neden olabilir. Bu nedenle, hamilelik öncesi ağız ve diş kontrolünüzü yaptırmayı unutmayın.

Hamile kalmadan önce folik asit almaya başlayın!

Hamile kalmadan önce folik asit kullanımı, bebeğin beynine ve omuriliğine giden sinir yolunun gelişmesine katkı sağlar. Bebekte sinir yolu kusuruna engel olur. Hamile kalmayı planlayorsanız doktorunuza danışarak folik asit almaya başlayabilirsiniz.

TIKLA OKU: Folik asit hakkında bilmeniz gerekenler

Hamile kalmadan önce aşılarınızı tamamlayın!

Hamile kalmadan önce yapılan aşılar, anne adayının ve bebeğin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. İleride oluşabilecek hastalıkları önlemek için hamilelik öncesi yaptırmanız gereken testler ve aşıları tamamlayın.

Kullandığınız ilaçları gözden geçirin!

Hamile kalmadan önce kullandığınız bazı ilaçlar, bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, aldığınız ilaçlar, vitaminler ya da diğer takviyeler konusunda mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Hamile kalmadan önce yapılması gerekenleri öğrendiniz. Hamilelik hakkında diğer yazılarımızı okuyun:

Doğurganlığı artıran besinler

Hamile olduğunuzu gösteren işaretler

Hamile kalmanın yolları

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz