Günlük hayatta faydasına inandığımız ve kullandığımız ancak hamilelik döneminde sakıncalı olan bitkiler vardır.
Özellikle gebelik döneminde ne hangi bitkilerin ne kadar tüketilmesi gerektiğini bilmek faydalı olacaktır.
Bu yüzden yararı olduğu kadar zararı da olan gebelik döneminde tüketilmemesi lazım gelen nebatları listeledik.
Baharat içersinde mutfakta sarfedilen nebatlar (fesleğen, kekik, vs.) çoğunlukla pişirme ya da tad vermede sarfedilen ufak miktarları kullanılabilir; ama çayları içerisinde sarfedilen büyük miktarları (1- 2 tatlı kaşığı gibi) hamileler kullanmamalıdır.

Hamilelik-donemi-bitkiler

Dışkı yumuşatıcı antrakinon içeren bitkiler

Özellikle ilaç kullanmadan organik ve doğal yöntemlerle, zararsız olarak düşünülen bitkiler vardır. Bu bitkiler rahim dahil düz kasların kasılmasını uyararak düşüğe neden olabileceği için kullanılmamalıdır. Acı çiğdem, akdiken (geyik dikeni), aloe vera, sinameki ve topalak bu gruptaki sakıncalı bitkilerdir.

Rahim uyarıcı etkileri olan bitkiler

Bazı bitkilerin çayları ve kendilerinin düzenli tüketimi hamilelik esnasında tehlikeli olabilir. Adaçayı, akdiken, Cezayir menekşesi, kekik, mazı, meyan kökü, ökse otu, pelin otu, ravent (ışgın), rezene, sinameki, yarpuz gibi bitkilerin düşükle veya erken doğumla sonuçlanabilecek rahim uyarıcı etkileri olabilmektedir.

Bitkilere acı tat veren alkoloidleri yoğun içeren bitkiler veya esansiyel bitki yağları

Anne-bebek arasındaki ya da anne rahmindeki ceninin işlevlerini etkileyebileceği içersinde sakınılmalıdır.
Altınmühür (goldenseal), efedra, kına, kırlangıçotu ve yabani kiraz alkoloidlerden bazılarıdır, düzenli şekilde tüketilmesi sakıncalıdır. Adaçayı, ardıç, biberiye, civanperçemi, kekik, lavanta, mazı, mercanköşk ve rezene gibi bitkilerin yağlarının ağız yoluyla hamilelik esnasında düzenli alınması da sakıncalıdır.

Emenagog etkili bitkiler

Adet görmeyi teşvik eden bitkiler olup hamilelik süresince kaçınılmalıdır. Akdiken, Cezayir menekşesi, civanperçemi, çarkıfelek (passiflora), kekik, mazı, meyankökü, ökseotu, pelin otu, ravent (ışgın), sinameki ve yarpuz gibi bitkilerin hamilelikte kullanılmaması gereklidir”.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz