Hamilelikte gaz sancısı ve şişkinlik, çoğu anne adayının yaşadığı bir problemdir. Bu dönemde yaşanan gaz sancısını bir problem gibi algılamamalısınız. Bazı etkili yöntemlerle bu problemi hafifletebilir, daha iyi bir hamilelik geçirebilirsiniz. Peki, hamilelikte gaz sancısına ne iyi gelir? Yüksek Topuklar ekibi olarak anne adayları için hamilelikte gaz sancısı hakkında işe yarar bilgiler sunuyoruz.

Hamilelikte gaz neden olur?

Hamilelik döneminde birçok nedenden gaz sancısı çekebilirsiniz. Hamilelikte gaz sancısının nedenleri şunlardır:

Hormonlar: Hamilelik döneminde hormonlarda meydana gelen değişiklikler sindirim sistemini yavaşlatır. Besinler daha yavaş ve zor sindirilir. Bu yüzden, hamileyken gaz sancısı yaşanır.

Kabızlık: Hamilelikte yaşanan bir diğer sorun kabızlıktır. Kabızlık sindirim sistemini etkiler. Hazımsızlığa ve gaz sancısına yol açar.

Hamilelik öncesi: Hamile kalmadan önce de sık sık gaz ve hazımlık sorunu yaşıyorsanız, hamilelikte yaşamanız yüksek bir ihtimaldir.

Beslenme: Beslenme düzeni ve tükettiğiniz besinler hamilelikte gaz sancısına neden olur. Gaz yapan yiyecek ve içecekleri tükettiğiniz sürece, hamilelik döneminde bu şikayetten kurtulamazsınız.

Hareketsizlik: Hareketsiz bir yaşam sürmek hamileyken gaz sancısına yol açar. Hareketsiz kalırsanız, vücudunuzdaki gaz çıkacak fırsat bulamaz ve sizi rahatsız eder.

Hamilelikte gaz sancısı ne zaman başlar?

Hamilelikte gaz ve şişkinlik hamileliğinin ilk haftalarında başlayabilir. Elbette, bu zamanlama her anne adayı için geçerli olmayabilir. Genel geçer birçok belirti ve şikayetle siz bu dönemde karşılaşmayabilirsiniz.

Hamilelikte gaz sancısı bebeğe zarar verir mi?

Bebek, bu durumdan hiç etkilenmez. Hatta gaz nedeniyle mideden gelen uğultuları ninni gibi algılayabilir. Bir yandan da, sindirim sisteminin yavaşlaması ile besinler daha uzun sürede kana karışır. Bu durum sayesinde de, bebeğe daha fazla besin ulaşır.

Hamilelikte gaz sancısına iyi gelen yöntemler

Hamilelik döneminde vücudunuzda meydana gelen değişiklikleri ve şikayetlerinizi tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmayabilir. Ancak, olumsuz etkileri azaltacak yöntemler uygulayabilirsiniz. İşte, hamilelikte gaz sancısına iyi gelen yöntemler…

Kabızlıktan kurtulun!

Kabızlık sorunu, hamilelikte hazımsızlığa ve gaz sancısına neden olur. Bu sebeple, beslenmenizde ve günlük yaşantınızda edineceğiniz sağlıklı alışkanlıklarla kabızlığın önüne geçerek gaz sancısı şikayetlerinizi de hafifletebilirsiniz.

 Hamilelikte kabızlığa ne iyi gelir? Öğrenmek için HEMEN TIKLAYIN!

Yavaş ve oturarak yiyin!

Hızlı yemek yediğinizde yemekle birlikte hava da yutarsınız. Yuttuğunuz hava kabarcıkları da gaz oluşumunu tetikler. Bu yüzden, yavaş ve küçük lokmalar yemeye gayret edin. Ayrıca, bir öğünde koca bir porsiyon yemekten kaçınmalısınız. Çünkü, büyük porsiyonlar sindirimi zorlaştırır ve mideyi yorar.

Yemeklerinizi yerken iyice çiğnemeye de özen gösterin. Ayakta değil, oturarak yemek yiyin. Böylece, yediklerinizi sindirmeniz kolaylaşacaktır.

Papatya çayı için!

Papatya çayı, hamilelikte gaz sancısını hafifletecek bitki çaylarından biridir. Hazımsızlık ve gaz sorunlarını gidermek için rahatlıkla tüketebilirsiniz. Papatya çayının yanı sıra, limonlu ılık su da hamilelikte gaz sancısına iyi gelir.

Yemek sırasında sıvı tüketmeyin!

Yemek yerken sıvı tüketmek midenizi şişirir, hazımsızlığa ve gaz sancısına neden olur. Hamilelikte sıvı tüketimini öğün aralarına denk getirmeye çalışın. Yemekten yarım saat önce ve 1 saat sonra sıvı tüketmemeye özen gösterin.

Hareket edin!

Spor, sindirim ve bağırsak sorunlarını giderme konusunda çok faydalıdır. Bu nedenle, bağırsakların düzenli çalışması ve gaz şikayetlerinin ortadan kalkması için düzenli spor ve egzersiz yapın.

Hamilelikte egzersizin önemli faydalarını öğrenmek için TIKLAYIN!

Hamilelikte gaz yapan yiyecekler

  • Kızarmış ve yağlı yiyecekler
  • İşlenmiş hayvan ürünleri
  • Şekerli tahıllar
  • Gazlı içecekler
  • Ağır soslar
  • Soğan, lahana ve fasulye

Hamilelikte gaz sancısına ne iyi gelir, öğrendiniz. Gaz, şişkinlik, hazımsızlık gibi sorunlarınız olduğunda, ilaç almadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz