Hamilelikte artan hormonlar, şeffaf, kokusuz, beyaz renkli akıntıya yol açabilir. Bu tip akıntılarda tedaviye gerek yoktur. Ancak akıntı renkli ve kötü kokuluysa, böyle bir durumda tedavi olmanız gerekir. Peki, hamilelikte vajinal akıntı nasıl geçer? Yüksek Topuklar ekibi olarak sizlere bu sorunun cevaplarını sunuyoruz.

Hamilelikte vajinal akıntıdan korunmak için ne yapmalı?

Öncelikle vajinal akıntıdan korunmak için dikkat etmeniz gereken bazı önemli konular vardır:

  • Pamuklu iç çamaşırı kullanmaya ve çamaşırınızı sık sık değiştirmeye özen gösterin.
  • Hamilelik süresince rahat ve bol kıyafetler tercih edin. Dar pantolon ve taytlardan uzak durun.
  • Duş esnasında vajinanızı sabunla yıkamayın. Çünkü, vajinayı sabunla yıkamak ve bunu çok sık yapmak, vajina florasını bozar, enfeksiyon riskini artırır. Genital bölge temizliği için özel olarak üretilmiş ürünler, vajina sağlığı için daha faydalıdır.
  • Vajina temizliği için kesinlikle pudra, deodorant, kokulu sabunlar gibi ürünler kullanmayın.
  • Cinsel ilişki sırasında mutlaka prezervatif kullanın. Prezervatif seçiminiz de kokulu, kayganlaştırıcılı olanlar yerine klasik olanlardan yana olmalı.
  • Tuvaletinizi yaptıktan sonra vajinanızı daima önden arkaya doğru silmeye özen gösterin.

Hamilelikte kokulu akıntı neden olur?

Vajinal akıntıda koku, renk gibi çeşitli belirtiler varsa bunun nedeni; bakteriyel vajinoz ve mantar enfeksiyonudur:

  • Bakteriyel vajinoz, vajinadaki kötü bakterilerin çoğalmasıyla ortaya çıkar. Akıntı dışındaki belirtileri, vajinada kaşıntı ve idrar yaparken yanmadır.
  • Hamilelik döneminde östrojen hormonu seviyelerinin artmasıyla oluşan mantar enfeksiyonun belirtileri ise, peynir kıvamında bir akıntı, kızarıklık, kaşıntı ve yanmadır. Mantar tedavisinde en önemli nokta, genital bölgenin nemli kalmamasıdır. Vajina nemli kaldığı takdirde, mantarın gelişmesi için çok elverişli bir ortam oluşmuş olur.

Hamilelikte vajinal akıntı hakkında bilgiler edindiniz. Bu dönemde, kokulu akıntı problemiyle karşılaşırsanız mutlaka bir doktora başvurmalısınız. Doktor çeşitli testler sonucu size gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz