Hamileyken adet kanaması olup olmayacağı anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan biri. Peki, hamileyken adet olunur mu? Yüksek Topuklar ekibi olarak, sizlere bu sorunun cevabını veriyor, hamilelikte meydana gelen kanamaların nedenlerini açıklıyoruz.

Hamilelik süreci kadının son adetini görmesiyle başlar. Tekrar bir adet kanaması olmaz. Bunun nedeni hamilelikle birlikte üretilmeye başlayan bazı hormonlardır. Bazı hamileler ise hamilelik süresince birkaç kez adet kanaması yaşadıklarını söylerler. Ancak bilinenin aksine bu kanamalar adet kanaması değildir. Bu kanamaların birçok nedeni olabilir ve kesinlikle ihmal edilmemelidir. Kesin olarak hamile olduğunuzu öğrendikten sonra meydana gelen her kanama için mutlaka bir uzmana danışmanızı tavsiye ederiz.

Hamilelikte kanama neden olur?

  • Yerleşme kanaması

Hamilelikte meydana gelen kanamalardan biri yerleşme kanamasıdır. Hamilelik döneminde döllenen yumurta rahim içerisinde kendine yer ararken, ceninin bu yerleşme sırasında rahimdeki bazı damarları sıkıştırması nedeniyle kanama gerçekleşir. Yerleşme kanaması, genellikle çok az miktarda ve çok açık renkte olur. Yumurtlamadan 10-15 gün sonra görülür ve bir veya iki gün sürer. Bu kanamayı adet kanamasından ayırt etmek mümkündür.

  • Dış gebelik

Hamilelikte kanamaya yol açan bir diğer neden dış gebeliktir. Dış gebelik, döllenen yumurtanın rahim içerisinde yerleşmesi gereken yer yerine rahim dışında bir yere yerleşmesi sonucu yaşanır. Çoğunlukla fallop tüplerinde meydana gelir. Başlangıçta hamileliğin olağan belirtileri nedeniyle fark edilmesi oldukça zordur. Ancak, hamileliğin ilerlediği zamanlarda şiddetli ağrılar meydana gelir. Bunun nedeni büyümenin ve gerginliğin artmasıdır. Bu durumda mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Hamilelik fark edilmeden ilerlerse, döllenen yumurtanın yerleştiği tüp büyüme etkisiyle gerginliğe dayanamayarak yırtılır ve kanama başlar. Kan kaybına bağlı baş dönmeleri ve bayılmalar meydana gelebilir.

  • Düşük

Düşük de hamilelikte kanamaya yol açar. Her hamilelikte %20 oranında düşük riski vardır. Embriyonun rahme tutunmasına engel olabilecek nedenlerden ötürü düşük meydana gelir. Düşük, başlangıçta hafif bir kanama ile ortaya çıkar. Fark edilmediği takdirde ise kanama şiddetlenerek devam eder.

Hamilelikte adet olunur mu sorusunun cevabını ve hamilelikte yaşanan kanamaların nedenlerini öğrendiniz. Bu dönemde meydana gelen kanamaların adet kanaması olmadığının üzerini bir kez daha çizmekte fayda var. Bu nedenle, hamilelikte kanama yaşarsanız mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Hamilelik belirtileri ne zaman başlar?

Hamilelikte vajinal akıntı nasıl geçer?

Hamileliğe işaret eden belirtiler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz