Kuru baklagiller, sağlıklı beslenme için gerekli olan protein ve lif bakımından zengin besinlerdir. Yağ oranları düşük olduğu için kilo vermeye de yardımcı olurlar. Kuru baklagilleri sofralarınızdan eksik etmemeniz için birçok neden var. “Yüksek Topuklar” ekibi olarak sizlere, kuru baklagillerin faydalarını sunuyoruz.

Kuru baklagillerin faydaları

Nohut, mercimek, fasulye, börülce gibi kuru baklagiller protein, lif, B1, B6, B12, E ve K vitaminleri, demir, çinko, magnezyum, potasyum bakımından zengin besinlerdir. Özellikle mercimek ve fasulye tüketerek fosfor, kalsiyum ve selenyum ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Kuru baklagiller et, tavuk ve balıktan sonra en etkili bitkisel proteinlerdir. Hafta en az 2 kez tükettiğiniz takdirde sağlığınıza olumlu katkıları olur.

Kuru baklagiller kabızlığı önlüyor!

Kuru baklagiller lif bakımından zengin besinler olduğu için kabızlık ve sindirim problemlerine iyi gelir. Kabızlık sıkıntısı yaşadığınız zamanlarda kuru baklagillerden bir kase tüketmek, sindirim sisteminizi hareketlendirecek ve bağırsaklarınızın yumuşamasını sağlayacaktır.

Kuru baklagiller kalbin dostu!

Kuru baklagiller kolesterol ve doymuş yağ içermez. Aynı zamanda diyet lifi bakımından zengin besinlerdir. Bu sayede kalp ve damar hastalıklarına neden olan kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığınızı korurlar.

Kuru baklagillerle bağışıklığınızı güçlendirin!

Kuru baklagiller, vitamin ve mineral bakımından zengin besinlerdir. Özellikle kış aylarında sık yaşanan hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirirler. Güçlü bir antioksidan olan E vitamini içerdikleri için vücut direncini artırırlar. Böylece hastalıklara karşı mücadele etme gücünüz de artmış olur.

Kuru baklagiller kan şekerini dengeler!

Kuru baklagiller glisemik indeksi düşük besinlerdir. Sindirim sisteminde daha uzun süre kalırlar ve bağırsaklardaki glikoz emilimi yavaşlar. Böylece kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselmesine engel olurlar.

Kuru baklagillerle hafızanızı güçlendirin!

B12 vitamini bakımından zengin besinler olan kuru baklagiller aynı zamanda tiamin, riboflavin, niasin ve folik asit içerirler. Bu sayede sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlarlar. Bununla birlikte hafızanız güçlenir ve konsantrasyonunuz artar. Uyku problemi yaşıyorsanız, haftada en az 2 kez kuru baklagillerden tüketerek uyku düzeninize fayda sağlayabilirsiniz.

Kuru baklagiller demir eksikliğini önler!

Demir, kandaki hemoglobin için gerekli bir mineraldir. Yeterli miktarda hemoglobin üretimi olmazsa, organlar ve dokular için gerekli olan oksijen miktarı azalır. Kuru baklagiller, içerdikleri demir sayesinde demir eksikliğinden doğan rahatsızlıkların önüne geçerler.

Kuru baklagiller kanser riskini azaltır!

Lif bakımından zengin olan kuru baklagillerin kalın bağırsak florası üzerinde olumlu etkileri vardır. Bağırsaklardaki zararlı bakterilerin çoğalmasını önlerler. Böylece kalın bağırsak kanserine (rektum kanseri) yakalanma riski azalır.

Kuru baklagiller kilo vermeye yardımcıdır!

Kuru baklagiller, içerdikleri lifler sayesinde midede uzun süre kalırlar. Böylece daha uzun süre tok kalır, açlık krizlerinin önüne geçmiş olursunuz. Bir sonraki öğünde daha az yemenize yardımcı olurlar. Aynı zamanda düşük kalorili olan kuru baklagiller kilo vermenize yardımcı besinlerdir. Pul biber, karabiber, zerdeçal gibi baharatlarla lezzetlendirdiğiniz takdirde daha hızlı yağ yakmanız mümkündür. Haftada en az 2 kez kuru baklagillerden tüketerek hem metabolizmanızı hızlandırabilir hem de ihtiyacınız olan proteini alabilirsiniz.

Kuru baklagillerin faydaları hakkında bilgi sahibi oldunuz. Sağlığınız için kuru baklagilleri yemeklerinize, salatalarınıza, çorbalarına ilave ederek tüketebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz