Hamile kalmak isteyen her kadının, yumurtlama diğer adıyla ovülasyon zamanını bilmesi bu süreçte büyük önem taşır. Ovülasyon zamanınızı öğrenebilmek için, evde yapabileceğiniz “ovülasyon testi” hakkında bilgileri siz değerli okuyucularımız için derledik. Ovülasyon testi nasıl yapılır sorusunun cevabını öğrenmek için, “Yüksek Topuklar” ekibi olarak hazırladığımız yazımızı dikkatlice okuyun.

Ovülasyon testi nedir?

Ovülasyon, adet dönemlerinizin ortasına denk gelen, folikül adındaki keseciklerden yumurta salınması olayıdır. Hamile kalma ihtimalinin en yüksek olduğu dönem, ovülasyon dönemidir. Bu döneminizin hangi güne geleceğini bilmiyorsanız, ovülasyon testi size yardımcı olacaktır. Ovülasyon testi, Luteinizan Hormonu (LH) seviyesinin yükselmesini tespit eden bir testtir. LH’nin yükselmesinden sonra, 24-36 saat içinde cinsel ilişkiye girerseniz hamile kalma ihtimaliniz yüksek olur.

Ovülasyon testi nasıl ve ne zaman yapılır?

Ovülasyon testi, evde yapılan hamilelik testleri gibidir. Test çubuğuna, idrar pipeti yardımıyla temiz bir kapta bulundurduğunuz idrarınızdan koyarak yapılır. Bazı testlerde de, test çubuğunu kaptaki idrara batırarak  yapılabilir.

Testi yaptınız, en az 5 dakika geçtikten sonra sonuca bakabilirsiniz. Hamilelik testlerine benzeyen ovülasyon testlerinde de çift çizgi çıkması, testin pozitif olduğunu gösterir. Bu da hamile kalmakiçin uygun bir dönemde olduğunuza işarettir. Tek çizgi çıkması durumunda ise, yakın zamanda yumurtlama olmayacağını ve hamile kalma olasılığınızın düşük olacağını söyleyebiliriz.

Peki, bu test ne zaman yapılmalı? Öncelikle, iki adet kanaması arasında geçen gün sayısını hesaplamalısınız. Adet dönemi her kadında farklı periyotlarla ilerler. Bu nedenle de testin yapılma zamanı her kadına göre değişir. Testiniz pozitif çıkana kadar, ovülasyon testi yapmaya devam etmenizi öneririz.

Ovülasyon testini etkileyebilecek faktörler nelerdir?

  • Ovülasyon testini yaparken, sabah idrarınızı kullanmanız test sonucunda yanıltıcı olabilir. Gün içindeki idrarlarınız kullanarak, daha sağlıklı sonuçlar elde edebilirsiniz.
  • Hormon ilaçları kullanıyorsanız,  ovülasyon testinin sonucu sizi yanıltabilir. Daha iyi bilgi edinmek adına, doktorunuza danışmalısınız.
  • Antibiyotik, ağrı kesici, alkol, sigara gibi faktörler ovülasyon testinizin sonucunu etkilemez.
  • Çok su ve sıvı gıdalar tüketmeniz durumunda, idrardaki LH konsantrasyonu azalır ve test sonucunun yanlış çıkmasına yol açabilir. Bu nedenle, testi yapmadan önce fazla sıvı tüketiminden kaçının.

Ovülasyon dönemine dikkat etmenize rağmen hemen hamile kalamıyorsanız telaşlanmayın. Bu biraz zaman alabilir. Eğer birkaç aydan sonra hala hamile kalamadıysanız, bir kadın doğum uzmanına görünmenizi tavsiye ederiz.

Önemli Bilgi: Ovülasyon testlerini, doğum kontrolyöntemi olarak kullanmak yanlıştır. Yumurtlama günlerinizi saptayarak, bu günler dışında cinsel ilişki yaşamanız sizin hamile kalmanızı önlemez. Bir tek ovülasyon günlerinde hamile kalınmadığını belirtmek isteriz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz