Şişkinlik problemi bağırsakların düzensiz çalışmasıyla ortaya çıkar. Özellikle yemeklerden sonra yaşanan şişkinlik dayanılmaz bir hale gelebilir. O halde, şişkinliğe iyi gelen doğal yöntemleri öğrenmek ister misiniz? “Yüksek Topuklar” ekibi olarak, sizlere şişkinlikten kurtulmanızı sağlayacak doğal yöntemler sunuyoruz.

Şişkinlik neden olur?

Bağırsak hareketlerindeki düzensizlik, şişkinliğe neden olur. Bu şişkinlik kimi zaman işkenceye dönüşen ağır sancılara yol açar. Şişkinliğe sebep olan birçok etken vardır. Sağlıksız ve düzensiz beslenme, yemekleri hızlı ve iyi çiğnemeden yemek, hareketsizlik, stres, asitli içecekler şişkinliğe davetiye çıkaran başlıca etkenlerdir. Bunların dışında şeker, nişasta ve lif içeren bazı besinler şişkinliğe sebep olur:

  • Süt ve süt ürünleri (laktoz içerir)
  • Fasulye, lahana, karnabahar (raffinoz içerir)
  • Soğan, armut, enginar, buğday (früktoz içerir)
  • Elma, armut, erik, şeftali (sorbital içerir)
  • Patates, mısır, pasta, buğday ve bazı tatlılar (nişasta içerir)
  • Yulaf, bezelye, fasulye ve bazı meyveler (lif içerir)

Günlük hayatınızı olumsuz etkileyen ve yemeklerden sonra yaşanan şişkinlik probleminiz varsa bitkilerden faydalanarak bu problemden kurtulabilirsiniz.

Şişkinliğe iyi gelen bitkiler:

Zencefil

Zencefil, birçok rahatsızlık için şifalı bir bitkidir. Kış aylarında sık yaşanan boğaz ağrısı, grip için faydalıdır. Özellikle hazımsızlığı ve şişkinliği giderici özelliğe sahiptir. Yemeklerden sonra zencefille çay hazırlayarak şişkinlik probleminin önüne geçebilirsiniz.

Rezene

Rezene gaz ve şişkinlik şikayetlerinde kullanılan en etkili bitkiler arasındadır. Kasları yumuşatır ve hazımsızlığı ortadan kaldırır. Çayını demleyerek veya yemeklerinize ilave ederek şişkinlik probleminden kurtulabilirsiniz.

Melisa Çayı

Rahatlatıcı özelliğiyle bilinen melisa çayı sindirim sistemiyle ilgili yaşanan rahatsızlıklara iyi gelir. Şişkinlik nedeniyle yaşanan mide kramplarını ve sancıları giderir. Sık sık şişkinlik ve gaz problemi yaşıyorsanız yemeklerden sonra melisa çayı tüketebilirsiniz.

Maydanoz

Maydanoz ödem attıran ve şişkinlik problemlerine iyi gelen bir bitkidir. Adet öncesi ve adet sırasında yaşanan şişliklerden kurtulmanıza yardımcı olur. Salatalarınıza ekleyerek veya sıcak suyla demleyerek tüketebilirsiniz.

Biberiye

Baharat olarak yemeklere ayrı bir tat katan biberiyeyi çay olarak da tüketebilirsiniz. Yemeklerden sonra demleyeceğiniz biberiye çayı gaz şikayetlerinizi ve şişkinlik probleminize ortadan kaldırır.

Nane

Nane, kokusuyla olduğu kadar içeriğiyle de rahatlatıcı özelliğe sahiptir. Bağırsakları ve karın kaslarını rahatlatır. Özellikle kronik kabızlık nedeniyle şişkinlik yaşıyorsanız nane tüketmeye özen göstermelisiniz. Naneyi salatalarınıza ekleyerek veya çayını demleyerek tüketebilirsiniz.

Şişliği önlemenin yolları:

  • Yemek yerken acele etmeyin ve her lokmayı iyice çiğneyin.
  • Tuz şişkinliğe sebep olduğundan kullanırken ölçüsüne dikkat edin.
  • Probiyotik besinler tüketin. Bu besinler sindirim sisteminizdeki bakterileri dengeler. Yoğurt, kefir veya eczanelerde satılan probiyotiklerden tüketerek bu dengeyi sağlayabilirsiniz.
  • Lif tüketimi sindirim sistemi için son derece önemlidir. Ancak lif tüketirken ölçüyü aşmamanız iyi olur.
  • Ananas, kiraz gibi meyveler sindirimi kolaylaştırır ve şişkinliği azaltır.
  • Düzenli olarak egzersiz yapın. Egzersiz sayesinde doğru nefes alıp verme alışkanlığı edinirsiniz. Doğru nefes gaz ve şişkinlik problemlerini ortadan kaldırır.

Şişkinliğe iyi gelen doğal yöntemleridenemenize rağmen bir türlü gazdan, ve kramplardan kurtulamıyorsunuz. O halde bağırsak veya sindirim sisteminizle ilgili ciddi bir problemle karşılaşmamanız adına bir doktora görünmenizi tavsiye ederiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz