Göğsün sol tarafında yaşanan ağrılar sağlık açısından ciddi şeylerin uyarısı olabileceği gibi aynı zamanda yanlış şekilde uzun süre oturma veya yatma, kas sıkışması gibi etkenler de sebep olabilir. Eğer ypğun tempodan sonra sol tarafınızda yani gögüs kafesinizde geçmeyen ağrılar hissediyorsanız derhal doktora başvurmanız gerekmektedir. Bu ağrıya sebep olan şeyleri sizler için sıraladık.

Kalp Krizi: Krizin gelmesine yakın uyarılar arasında yer alan ağrılar yalnızca göğsün sol tarafında olmayabilir ve geniş alanlara yayılabilir. Arterlerin tıkanması sebebiyle kalbe giden kan miktarında azalma olabilir veya tamamen kalbe kan pompalanması durabilir. Kalp krizinin diğer belirtileri arasında  mide bulantısı, aşırı terleme, kusma, kalp atışı düzensizliği,nefes darlığı ve baş dönmesi bulunmaktadır.

Kas Hasarı: Gögüs kaslarında yaşanan problemler de gögüste sol tarafta ya da daha yaygın bir ağrıya sebep olabilir. Kasların hasar görmesi durumunda fiziksel tedaviyle belirlenebileceği gibi MR yöntemine de baş vurabiliriz. Tedavi edilirken hasarın büyüklüğüne göre sadece fizik tedavi ya da ilerlemiş bir durumda ise cerrahi müdahale gerekebilir.

Kemik Hasarı: Darbelerle oluşan kemiklerde hasar veya kaburgaların zarar görmesi durumunda bu ağrı oluşabilir. Ağır egzersizler sonrasında da kemik hasarı görülebilir. Kemik gelişimi ve sağlığında önemi yüksek olan kalsiyum ve magnezyum eksikliklerinde de kemik ağrıları yaşayabiliriz.Bu sol taraftaki ağrının gögüs kafesindeki kemiklerden mi olup olmadığı anlaşıkması için röntgen çekilir. Eğer böyle bir durum varsa ağrı kesici ve dinlenme tavsiye edilir.

sol-gogus-agrisi

Sinir Sıkışması: Yanlış bir hareket sonucu oluşan ağrılar gögüs kafesinde sinir sıkışmasına sebep olabilir ve bu da gögüsün sol tarafında ağrıya sebep olur. İlaç tedavisinin işe yaramadığı noktalarda cerrahi müdahale düşünülebilir. Eğer böyle bir rahatsızlığınız varsa uzman hekime danışmak yararınıza olacaktır.

Egzersizle Tetiklenen Astım: Egzersiz sırasında yine sol gögüste bir ağrı hissediliyorsa bunun sebebi tetiklenen astım hastalığı olabilir. Egzersiz sırasında veya sonrası 20/30 dakikalık süreç içerisinde bu ağrı devam ediyorsa bu egzersizle tetiklenen astım olabilir. Bu da sol tarafta ağrıya sebep olur. Engel olmak için yavaşça ısınma hareketleri yaparak, sporu da aynı şekilde birden değil tempoyu düşürerek sonlandırmalıyız.

Anjin: Anjin damarlardan kan geçişini engelleyerek sol gögüs ağrısına sebep olabilir. Belirtiler arasında terleme, bulantı, kusma ve gögüs ağrısı vardır. Böyle bir durumda derhal doktora gözükmekte fayda vardır.

Gaz: Bağırsaklarda ve midede biriken gazlar gögüs kafesinin sıkışmasına sebep olarak ağrıya neden olabilir. Bu durumu gaz giderici ilaçlar bir nebze de olsa azaltır.

Diğer Etken Sebepler

Sigara
Fazla kilo
Alkol
Uykusuzluk
Stres
Diyabet

Yazıdan anlayacağımız üzere sol gögüs ağrısı birden çok sebebi vardır. Bunlar geçici ağrılar olabileceği gibi ciddiye alınacak durumlar da ortaya çıkmaktadır. Rahatsızlık çok ilerlemeden hemen doktora gözükmek sağlığımız için yararlı olacaktır. Bu belirtileri hissettiğinizde bir gögüs veya kardiyoloji doktorundan randevu alıp muayene olabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz