Hijyenik ped yerine tampon kullanımı tercih eden kadınların sayısı artıyor. Özellikle adet döneminde deniz girmek, abiye elbise giymek isteyenler tamponun rahatlığından faydalanıyor.

En yakın arkadaşınız “Yüksek Topuklar” olarak, bu özel konuyu mercek altına alıyoruz. Tampon kullanımı hakkında en çok sorulan soruların cevaplarını sizinle paylaşıyoruz.

Soru 1: Vajinal tampon nedir?

Tampon adet döneminde kullanılır

Vajinal tampon, adet döneminde kullanılan koruyucu bir aparattır. Vajina içine yerleştirilen tampon, vücuttan atılması gereken adet kanını toplar. İç çamaşırına sızmadan adet kanının güvenli bir şekilde vücuttan atılmasına yardım eder. Kaşıntı, koku veya pişik yapmaz. Temiz hissettirir.

Soru 2: Tampon nasıl yerleştirilir?

Zamanla daha kolay yapabilirsiniz

Bir kere kullanmayı öğrendikten sonra tampon takmak gerçekten çok kolaydır. Önce ellerinizi yıkayıp kurulayın. Sonra fitil şeklinde olan tamponun dışındaki jelatini çıkarın. İç çamaşırınızı çıkarın veya bacaklarınıza doğru sıyırın.

Alaturka tuvalete oturur gibi çömelin. Tamponun sivri ucu öne gelecek şekilde vajinaya doğru ittirin. Tamponu vajina içine doğru olabildiğince ileri itmeye gayret edin. Ancak tamponun ipinin dışarıda kalmasına dikkat edin.

Soru 3: Tampon denize girerken kullanılır mı?

Deniz veya havuza girerken kullanılabilir.

Adetliyken denize girmek en merak edilen konulardan biridir, eğer tampon kullanıyorsanız adetliyken denize girebilirsiniz. Çünkü, tampon vajina içine yerleştirilir ve adet kanının vücuttan sızmadan tampondaki pamukta birikmesini sağlar. Bu yüzden sızma olmadan denize veya havuza girebilirsiniz. Ancak, güvenliğiniz için 2 saatte bir tampon değiştirmeye dikkat edin.

Soru 4: Bakireler tampon kullanabilir mi?

Tampon vajina içine yerleştirilir

Hayır, bakireler tampon kullanamaz. Çünkü vajina içine yerleştirilen tampon sert bir cisimdir ve kızlık zarının bozulmasına neden olur. Bu sebeple bakireler kesinlikle tampon kullanamaz.

Soru 5: Tampon kullanmak zararlı mıdır?

Zararlı değildir ama dikkatli olmak gerekir

Hayır, tampon kullanmak zararlı değildir. Koku, kaşıntı ve hijyenik ped gibi kıyafete iz yapmadığı için adet döneminde konfor sağlar. Ancak kullanırken bazı püf noktalarına dikkat edilmesi gerekir.

Eğer kadın hastalıkları tedavisi görüyorsanız, vajinal akıntı veya kaşıntı probleminiz varsa tampon kullanmak sizin için uygun olmayabilir. En doğru bilgi için doktorunuza danışın, tavsiyesine göre hijyenik ped veya tampon kullanın.

Soru 6: Tampon ağrı yapar mı?

Tampon ağrı yapmaz ama doğru yerleştirilmelidir.

Tampon kullanımını doğru yaptıysanız, vajina içinde tampon olduğunu bile hissetmezsiniz! Ancak, tampon vajina girişinde kalmışsa veya tam yerine oturmamışsa ağrı yapabilir. Böyle durumlarda tamponu çıkarın ve yeniden takın.

Soru 7: Tampon vajinada unutulursa ne olur?

Hemen jinekolog hekime başvurmalısınız

Tamponu rahatça çekip çıkarmak için uzun bir ipi vardır, eğer bu ip koparsa veya bir şekilde tampon vajina içinde kalırsa sakın elinizi sokup çıkarmaya çalışmayın. Eğer tampon vajina çıkışına yakınsa, ıkınarak tamponu çıkarabilirsiniz. Ancak ilerideyse, hemen bir jinekolog hekimle görüşüp tamponu çıkarttırmanız gerekir.

Soru 8: Kirli tamponu nereye atmalıyım?

Kirli tamponu klozete atmamalısınız.

Kirli tamponu klozete atabilirsiniz çünkü suda çözünebilir özelliktedir. Ancak, herhangi bir tıkanmaya yol açmamak için en ideali bir tuvalet kağıdına sarıp çöp kutusuna atmaktır.

Soru 9: Tampon ne sıklıkta değiştirilmeli?

Sağlık ve temizlik için kullanım süresi önemlidir.

Her kadın adet kanaması miktarı farklıdır. Eğer çok kanama oluyorsa 3 saatte bir tampon değiştirmenizde fayda var. Ancak kanama normal seyrinde devam ediyorsa, 4-5 saatte bir değiştirmek uygundur. Ancak kesinlikle daha uzun süre vajina içinde tutmayın, yeni tampon kullanın. Ayrıca, gece uyurken tampon kullanımı tavsiye edilmez.

Soru 10: Tampon fiyatları nelerdir?

İndirim dönemlerini takip edebilirsiniz.

Türkiye’de genelde Kotex ve OB markalarında tampon satılmaktadır. İçlerinde genelde 20 adet tampon olur ve ortalama 8-10 TL’ye satılıyor. Elbette tampon, hijyenik pedlere göre daha maliyetli bir koruma yöntemidir. Ancak, tampon takarak rahatça dar elbise giyebilir, havuza veya denize girebilirsiniz.

Ekonomik bir çözüm olarak şu önerimizi deneyin: Evde olduğunuz günlerde hijyenik ped, özel günlerde tampon kullanabilirsiniz.

Tıkla oku: Kadınlar adet döneminde ne ister?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz