Tırnaklarda enfeksiyon sonucu oluşan tırnak mantarı, görüntüsüyle olduğu kadar sağlık açısından da rahatsız edicidir. Renk bozukluğuyla kendini gösterip tırnağın kaybına bile sebep olabilir. Peki, tırnak mantarı nasıl geçer? “Yüksek Topuklar” ekibi olarak sizlere tırnak mantarını geçiren doğal tedavi yöntemleri sunuyoruz.

Tırnak mantarı neden olur?

Tırnakta mantar oluşumu çoğunlukla çevresel faktörlere bağlıdır. Yüksek sıcaklık, nemli ortamlar, ayağı sıkan ayakkabılar, temizlik, el ve ayağa darbe gibi etkenler tırnak mantarının ortaya çıkmasına neden olan etkenlerden bazılarıdır. Aynı zamanda kan dolaşımı bozukluğu yaşayan ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler de mantar enfeksiyonuyla karşılaşabilir.

Tırnak mantarı bulaşıcı özelliğe de sahiptir. Özellikle havuzlardan, nemli ortamlardan, ortak kullanılan banyolardan, manikür ve pedikür aletlerinden tırnak mantarının bulaşma olasılığı oldukça yüksektir.

Tırnak mantarının belirtileri nelerdir?

Tırnak mantarı, yavaş yavaş tırnağın şeklini ve rengini bozar. Tırnağın rengi sarı, yeşil veya kahverengine dönüşmeye başlar. Tırnakta hassasiyet, pullanma olur. Bazı durumlarda kötü kokular meydana gelir.

Yeni bulaşan bir mantar enfeksiyonuyla belirtilerini hemen fark edemeyebilirsiniz. Ancak dikkat etmediğiniz takdirde ağrıya, şekil bozukluklarına hatta tırnağın kaybına yol açabilir.

Tırnak mantarına ne iyi gelir?

Tırnak mantarını geçirmek için doğal yöntemlere başvurabilirsiniz. Ayrıca el ve ayak tırnaklarınız için vereceğimiz tavsiyeler tırnak mantarı tedavisi ve oluşumu için son derece faydalı olacaktır.

  • Çay ağacı yağı:

Çay ağacı yağı, antiseptik ve antifungal özelliği sayesinde mantar enfeksiyonlarında tedavi edicidir. Tırnak mantarının büyümesine engel olur ve sizi sağlıklı tırnaklara kavuşturur. Çay ağacı yağını pamuk yardımıyla tırnaklarınıza gün aşırı sürün. Tırnak mantarından kurtulana kadar bu yöntemi uygulayabilirsiniz.

  • Elma sirkesi ve limon:

Elma sirkesi antiseptik özelliğiyle mikropların düşmanıdır. Tırnak mantarı tedavisinde elma sirkesi ve limon karışımı çok etkili bir yöntemdir. Bir kap suya yarım fincan limon ve yarım fincan elma sirkesi koyun. El veya ayaklarınızı bu suda yaklaşık 20 dakika bekletin. Daha sonra el veya ayaklarınızdaki nemi iyice almayı unutmayın.

  • Doğal antibiyotik sarımsak:

Sarımsak güçlü bir antibiyotiktir. Tırnak mantarından kurtulmanız için etkili bir yöntem. Suda kaynattığınız 4-5 diş sarımsağı bir kaba alarak ılık hale gelmesini bekleyin. Daha sonra el veya ayaklarınızı bu suyun içinde yaklaşık 20 dakika bekletin. Son olarak el veya ayaklarınızı kurulamayı unutmayın.

  • Tuz ve karbonat:

Yemeklerde sık sık kullanılan tuz ve karbonat tırnak mantarının tedavisi için etkili yöntemlerdir. Antifungal özelliğe sahiptirler. 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karbonatı suyla krem kıvamına gelene kadar karıştırın. İçine birkaç damla limon da ilave edebilirsiniz. Daha sonra bu karışımı mantar olan tırnağınıza sürün ve yaklaşık 30 dakika bekleyin. Son olarak tırnağınız durulayın. Bu yöntemi tırnak mantarınız geçene kadar her gün uygulayabilirsiniz.

  • Kekik yağı ve zeytinyağı:

Tırnak mantarı tedavisi için kekik yağı ile zeytinyağını karıştırarak kullanabilirsiniz. Bir çay kaşığı zeytinyağını birkaç damla kekik yağıyla karıştırın. Mantarlı tırnağınıza pamuk yardımıyla uygulayın. Düzenli uyguladığınız takdirde tırnak mantarından kurtulabilirsiniz.

Tırnak mantarı oluşumunu engellemek için;

  • Ayağınızı sıkan sivri burunlu ayakkabılardan uzak durun.
  • El ve ayaklarınızı her zaman temiz ve kuru tutun.
  • Havuz kenarlarında mutlaka terlik kullanın.
  • Kullandığınız havluların temiz olduğundan emin olun. Tek kullanımlık kağıt havluları tercih edebilirsiniz.
  • Manikür ve pedikür aletlerinin kişisel olmasına dikkat edin.
  • Pamuklu, terletmeyen çoraplar giyin.

Tırnak mantarınıdoğal yöntemlerle geçiremiyorsanız bir doktora görünmenizi tavsiye ederiz. Doktorunuzun önerisiyle ilaç tedavisi uygulayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz