En lezzetli ana yemekler arasında yer alan et, protein açısından bir hayli yüksek. Özellikle öğle yemeklerinde barbekü ya da ızgara et tüketenler, araştırmalara göre uzun süre tokluk hissediyor ve kilo vermeleri kolaylaşıyor. Tabii hafif hissetmek ve eti tamamen hazmetmek için akşam yemeklerinde tercih etmemelisiniz. Yüksek Topuklar ekibi olarak barbeküde et nasıl pişirilir? araştırdık. Et pişirmenin inceliklerini bu haberimizden öğrenebilirsiniz.

Mangalı hazırlarken…

  • Mangalı pişirmeye hazırlamak için kömürlerin gri bir külle kaplanana kadar kor hale gelmesi beklenmeli.
  • Isı ve nem kaybı yaşanmaması için barbekünün kapağı et pişene kadar mümkün olduğunca en fazla 2 kez açılmalı.
  • Izgara ürünün pişirme sırasında sadece 1 kez çevrilmesi yeterli. Izgara yapılacak ürünün yapışmaması için de mutlaka yağlanması gerekiyor.

Et pişirmenin incelikleri

  • Etin lezzetli olması, taze olmasıyla doğru orantılıdır. Beyaz et ve balığın mutlaka çok taze olması, kırmızı etin ise eti aldığınız güvenli yerler tarafından en az 2 hafta dinlendirilmiş olması gerekiyor.
  • Etinizi pişirmeden önce mutlaka farklı baharatlarla tatlandırmalısınız. Bu, etinizin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
  • Etin lezzetini en iyi şekilde yakalamak için rengine çok dikkat etmelisiniz. Biftek, pirzola ve diğer kemikli etler mangal için idealdir.
  • Lezzetli hamburgerler, dana etinden yapılmış köftelerin mangalda doğru şekilde pişirilmesiyle elde edilir. Köfteyi pişirirken ızgaraya spatula ile bastırmamak gerekir. Bu köftenin suyunu içine hapsederek tadının yoğun kalmasını sağlar.
  • Kuzu eti, dana etine oranla daha yağlı bir et olduğundan ızgara üzerinde alevler oluşmaması için mangal üzerinde oynatılmadan pişirilmelidir. Pirzola pişirirken kemik uçlarının yanmaması için alüminyum folyo ile sarılmadır. Kuzu etinde en iyi sonucu alabilmek için 60 derecelik ısıda pişirilmelidir.

etyemekleri-2205-1

  • Kümes hayvanlarının etleri tamamen pişirilmeden tüketilmemeli. Kemiksiz bir tavuk göğüs eti ızgarada doğrudan ısıda 8-12 dakikada, kemikli tavuk göğsü ise dolaylı ısıda 30-40 dakikada pişebiliyor. Beyaz ette en çok dikkat edilmesi gereken nokta etin içinin pembe kalmamasıdır. Ayrıca tavuk eti derili ise derinin yanmadan pişirilmesine özen gösterilmelidir. Barbeküde tavuk etinin yapışmaması için ızgaraya yağ sürülmelidir.
  • Mangalda balık yaparken seçilen balık türünden pişirilme şekline kadar özen göstermek önemli. Çünkü balık türlerinin ızgarada pişirilme yöntemi farklıdır. Mangalda balık yaparken en önemli nokta ateşin uygun sıcaklığının ayarlanmasıdır. Balık mangalda çok çabuk piştiğinden kömürün çok alevli olması balığın kuruyup lezzetini kaybetmesine sebep olur. Izgara için en uygun türler iri ve yağlı balıklardır. Balığı pişirmeden önce ızgaranın yağlanması balığın yapışmasını önleyerek lezzetinin içinde kalmasını sağlar.

Etin yumuşak olması için yapılması gerekenler

Etin yumuşak olması için yoğurt, süt ve sirke gibi asit içeren malzemelerle marine edilmeli. Izgarada yanmamaları için de sıvı soslar süzülmeli ve o şekilde ızgaraya yerleştirilmeli. Pişmesine yakın tekrar üzerine bir miktar marine sosu sürülerek lezzet kuvvetlendirilebilir. Aynı şekilde kuru baharatlar da yanmaması için etin pişmesine yakın eklenmelidir.

yemek-haberalti-banner

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz