İnkontinans istem dışı idrar kaçırılmasıdır. Günlük hayatta kadınlarda ani ve istemsiz bir şekilde idrar kaçırma gibi durumlar görülebilmektedir. Bunun birden fazla sebebi bulunması ile birlikte pek çok farklı tedavi yolları da bulunmaktadır.

Kadınlarda Gece Altına Kaçırma Nedenleri Nelerdir?

Her iki kadından biri hayatının bazı döneminde idrar kaçırma sorunları ile karşılaşmaktadır. İdrar kaçırma üriner inkontinans kontrol edilemeyen ve istemsiz idrar tutmama hali olmaktadır. Pek çok kadında gece altına kaçırma problemleri görülmektedir. Bazı durumlarda günlük hayatta bazı nedenlerden dolayı da kadınlarda idrar kaçırma sorunları ile karşılaşılmaktadır.

Kadınlarda altına kaçırma durumunda yaş ile görülme sıklığı artmaktadır. Toplumumuzda idrar kaçırma sorunu ile nasıl başa çıkacağı ile ilgili yeterli bilgisi bulunmayan kadınların sosyal yaşamları ve özgüvenleri olumsuz etkilenmektedir.

Kadınlarda üretra erkeklere göre daha kısa olmaktadır. Bu nedenle idrar kaçırma kadınlarda daha sık görülmektedir. Üretra bazı durumlarda ise hasar görmektedir. Bunların en başında doğum ve hamilelik gelmektedir. Özellikle bebeklerin fazla kilolu doğması, zorlu doğumların gerçekleşmesi ve birden fazla doğumun yapılması bu durumu tetiklemektedir. Bunlarla birlikte kadınların menopoz dönemlerinde üretra işlevini bazen tam olarak yerine getirmemektedir. Bu sebeple de gece altına kaçıma gibi sorunlar ile karşılaşılmaktadır.

Kadınlarda idrar kaçırmanın diğer bir sebeplerinden bazıları ise kabızlık, genetik faktörler, yaşam tarzı, aşırı kilo, ileriki yaş olmaktadır. Ayrıca bazı hastalıklar da gece altına kaçırma durumlarına sebep olmaktadır. Bu durumda rahatsızlığın altta yatan nedenlerine göre tedavi edilmekte ve idrar kaçırma sorunu ortada kalkmaktadır.

Kadınlarda Gece Altına Kaçırma Nasıl Tedavi Edilir?

İdrar kaçırma durumu her yaşta görülebilmektedir. Fakat bazı kadınlarda gece altına kaçıma sorunu ile daha sık karşılaşılmaktadır. Bunun için bazı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. İşte tedavi yöntemleri:

– Kas Tedavisi: Kas tedavisi pelvik taban kaslarını güçlendirmeye yönelik yapılan tedavi yöntemidir. Bu tedavide idrar torbası ve işeme ile ilgili kaslar kontrol altına alınmaktadır. Böylece pelvik kaslar güçlendirilmektedir.

– İlaç Tedavisi: Kadınlarda gece altına kaçırma problemlerinde ilaç tedavisi uygulanabilir. Urge inkontinansa tedavi seçeneği ilaç tedavisi olmakta ve aktif olan kas aktivitesini azaltmaya yönelik ilaçlar verilmektedir. Fakat stresten kaynaklı idrar kaçırma problemlerine ilaç tedavi etmemektedir.

– Cerrahi tedavisi: Diğer idrar kaçırma tedavilerinin başarısız olması halinde idrar kaçırmanın altta yatan nedeninin tedavi edilmesi için cerrahi operasyon gerekebilir. Tüm tanı ve değerlendirme sonrasında hastalara cerrahi operasyon gerekir ise vajinal yollar ile cerrahi operasyon uygulanmaktadır.

Bu prosedürlerde küçük kesiler ile hastanın yaşam kalitesini bütünüyle bozmadan cerrahi yöntemler seçilmektedir. Karın yolu ile yapılacak yöntemlerde laparoskopik yaklaşım, yani kapalı ameliyat veya vajinal yollar ile yapılacak cerrahi girişimler hastaların konforu için tercih edilecek olan yaklaşımlardır.

Cerrahi işlem küçük kesiler ile minimal invaziv bir şekilde yapılır ise hastaların hayatına dönüşleri 7 ile 10 günü aşmamaktadır. Cerrahi sonrasında ise karın içi basınç ciddi bir şekilde artmaktadır. Bu nedenle kadınların ağır bir şey kaldırmamak veya sigara kullanımından kaçınmak gerekir. Ayrıca kabızlık ve kronik öksürük gibi durulardan da kaçınmak oldukça önemlidir. Ayrıca 2 aylık cinsel perhiz uygulamasına da özen gösterilmelidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz