Kış günlerinde içimi ısıtacak, sağlığımı ve formumu koruyacak bir sebze çorbası pişirmek istedim. Ancak internette rastladığım tariflerde genellikle krema, beyaz un kullanılıyordu ve bu diyete uygun değildi. Sonunda, çeşitli denemeler yaptım tam kıvamında diyet sebze çorbası tarifini yarattım.

Diyet yaparken, yemeğe çorba içerek başlamak ve ana yemeğe geçmeden önce 5 dakika beklemek; kilo vermek için başarılı yöntemlerden biridir. Çünkü, sağlıklı bir çorbanın içinde süper vitamin ve mineraller vardır vücudumuzu korur ve hemen tok hissetmemizi sağlayıp ana yemekte daha az yememize yardımcı olur. Böylece biz, gayet sağlıklı biçimde günlük kalori alımını düşürür ve kilo vermeye başlarız.

Şimdi, diyet sebze çorbası tarifime geçiyorum; umarım siz de bu besleyici çorbayı sever ve sık sık içersiniz. Mevsim kış olduğu için ben pırasa, brokoli gibi malzemeler kullandım ama siz evde ne varsa (kabak, patlıcan, lahana) onları kullanabilirsiniz.

Malzemeler,

1 adet kuru soğan

3 diş sarımsak

1 adet havuç

1 adet pırasa

1 adet brokoli sapı

1 yemek kaşığı zeytinyağı

2 yemek kaşığı sıcak su

1 litre sıcak su

1 yemek kaşığı maydanoz

Kimyon, karabiber, pulbiber, nane

Terbiyesi için,

1 yemek kaşığı yulaf kepeği veya tam buğday unu

1 adet yumurta

2 yemek kaşığı yoğurt

1 su bardağı oda sıcaklığında su

Hazırlanışı,

Tüm sebzeleri eşit büyüklükte, örneğin küp şeklinde doğrayın. Çorba tenceresine zeytinyağı ve 2 yemek kaşığı sıcak suyu alıp soğan ve sarımsakları ilave edip kavurun. Birkaç dakika sonra havuçları ekleyip kavurmaya devam edin ve brokoli saplarını ekleyip karıştırın. Birkaç dakika sonra pırasaları ekleyin ve karıştırıp 5 dakika, orta dereceli ateşte kavurun.

Bir litre sıcak suyu tencereye ekleyip karıştırın ve tüm sebzeler yumuşayana kadar haşlamaya devam edin. Bu sırada terbiyesini hazırlamak için, verilen malzemeleri bir kasede iyice karıştırın. Çorba tenceresinden bir kepçe su alıp yavaş yavaş kasedeki terbiyeye ekleyin. Sonra yoğurtlu terbiyeyi yavaş yavaş çorba tenceresine ekleyip hızlı hızlı karıştırın. Bu sırada maydanozları ekleyin.

Orta dereceli ateşte çorbayı bir taşım kaynattıktan sonra baharatlarını ekleyip karıştırın ve kısık ateşte bir taşım daha kaynatın.  Kaselere pay edip servis yapın.

Püf noktaları,

Sebzeleri yağ ve sıcak su karışımında kavurmak, yakmadan ancak daha az kalori yükleyerek pişirmenizi sağlar.

Terbiyenin kesilmemesi için çorba tenceresine yavaş yavaş ekleyin.

Tuz yok, çünkü vücutta su tutulmasına sebep olur; baharatlarla tatlandırın.

Yulaf kepeği hem uzun süre tok tutar hem de tüm buğday unlarına göre daha sağlıklıdır. Ancak evinizde yoksa, tam buğday unu da kullanabilirsiniz.

Arzu

 

Arzu Karabulut

Yüksek Topuklar Genel Yayın Yönetmeni

arzu.karabulut@yuksektopuklar.net

Beni takip edebilirsiniz: https://twitter.com/arzukarabulut

https://www.facebook.com/YuksekTopuklarNet

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz